Адвокатска кантора - Нина Ботева

Считано от 10 октомври 2021 г. се премахва ограничението за влизане в Република България на граждани на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

Със своя Заповед № РД-01-820 от 8.10.2021 г., за изменение на Заповед № РД-01-733 от 27. 08. 2021 г., изменена със заповед № РД-01-767 от 10. 09. 2021 г. и Заповед № РД- 01- 794 от 24. 09. 2021 г. министърът на здравеопазването премахва ограниченията за влизане на територията на Република България на граждани на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия членовете на техните семейства, които пристигат от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и от държава- членка на ЕС, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария. Същият режим на влизане се прилага и по отношение на гражданите на ЕС, на Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които пристигат от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и от държава- членка на ЕС, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария.

Тези категории лица се допускат в Република България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция на COVID– 19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия  COVID сертификат на ЕС за изследване.

Ако тази категория лица не притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, се допускат, ако представят отрицателен PCR тест, като подлежат на 10- дневна карантина.

Изключение се допуска по отношение на българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република Българи, и членовете на техните семейства. Ако не представят нито един от посочените по- горе документи, те се допускат на територията на страната, но се поставят под 10- дневна карантина. Ако представят само един от посочените документи, отново се поставят под 10- дневна карантина, като е предвидена е възможност за отмяна на карантината при представяне на отрицателен  PCR тест, направен до 24 от влизането в страната. 

Децата от 12- 18 годишна възраст, които пристигат от държава в червената зона се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция на COVID- 19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия  COVID сертификат на ЕС за изследване. Ако представят такъв документ, се поставят под 10- дневна карантина, като е предвидена възможност по отношение на децата, които са български граждани или са лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България за отмяна на карантината при представяне на отрицателен  PCR тест, направен до 24 от влизането в страната.  Пълният текст на заповедта е достъпен тук:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/10/08/zapoved__rd-01-820-08102021_g.pdf

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!