Адвокатска кантора - Нина Ботева

Месечен бюлетин – ноември 2020 година

С последната Заповед (№ РД-01-626/ 27.10.2020) на министъра на здравеопазването на Република България се въведоха временни противоепидемични мерки, считано от 29.10 – 12.11.2020 г. Съгласно Заповедта в посочения по-горе срок се преустановяват: присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование; присъствения учебен процес във висшите учебни заведения; груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица.

Част от мерките предвиждат също така – конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 човека, при спазване на дистанция от 1,5 м. и задължително носене на защитни маски за лице. Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.  

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по предходното изречение) осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.   

Предвидени са и редица други противоепидемични мерки като например, но не само – не се организират екскурзии и групови посещения на туристически обекти; преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ при спазване на определени критерии за заболеваемост – брой заразени с коронавирус на 100 000 души; и т.н.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Изпълнението на посочените по-горе противоепидемични мерки, както и на всички други, предвидени мерки в борбата срещу Ковид-19 се възлага на централните и териториални органи на управление, съобразно функционалната им компетентност.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!